Themamiddag ‘Ieder verhaal telt – Zorg om nabestaanden’, een terugblik
Op vrijdagmiddag 10 december 2021 organiseerden wij onze jaarlijkse themamiddag met als onderwerp ‘Ieder verhaal telt – Zorg om nabestaanden’.
Vanwege de verscherpte coronamaatregelen was het aantal aanwezigen in De Ontmoeting helaas (weer) minder dan wat we gewend zijn, maar dat maakte de bijeenkomst niet minder succesvol. Dat kwam ook omdat via de live stream ook 54 betrokkenen meekeken en actief via de chat meededen en de bijeenkomst na afloop nog eens 42 maal werd teruggekeken.
Elias en Dominique vertelden meer uit wetenschappelijk perspectief hoe via de methode van de psychosociale autopsie beter in kaart kan worden gebracht onder welke omstandigheden om welke redenen mensen een einde aan hun leven maken. Via interviews met nabestaanden kunnen zo bepaalde profielen worden gemaakt (gepest worden op school of werk, ongelukkige jeugd e.d.) die suïcidale gedachten en gedrag sneller herkenbaar maken en de preventie daardoor ten goede komen. Doordat de interviews met nabestaanden worden gevoerd en zij dus de mogelijkheid krijgen om in een geborgen omgeving en geheel vrijwillig te praten over hun verlies, kan ook nog worden bereikt dat zij hun leven weer sneller op de rails krijgen.
Meer informatie over psychosociale autopsie vindt u hier https://www.113.nl/actueel/nabestaanden-vertellen-psychosociale-autopsie
U kunt zich daar ook eventueel aanmelden voor deelname aan dit onderzoek.
Sanne en Tom Kooiman voerden met de aanwezigen aan de hand van stellingen een gesprek over hoe je heel praktisch weer kan proberen het leven op te pakken en er een nieuwe kwaliteit aan te geven. Zo werd er bv. gesproken over de rol en de steun van de directe omgeving van nabestaanden, die nog wel eens per geval kunnen verschillen. Het was boeiend om daarover verschillende ervaringen van de betrokkenen te horen en het was door de zeer open en toegankelijke manier waarop Sanne en Tom het gesprek leidden dat de bijdragen van de aanwezigen en de uitwisseling van ervaringen zo levendig waren.
Meer informatie over Stichting SCHERP is hier te vinden https://stichtingscherp.nl/documentaires/
Kortom, we zijn blij en trots dat de bijeenkomst zo enorm op prijs werd gesteld.
Onze gast op de themamiddag Elias Balt is promovendus bij 113 Zelfmoordpreventie en deed onderzoek naar hoe jongeren hun suïcidale gedachten uitten tegenover hun omgeving. Hij sprak met de nabestaanden van 35 overleden jongeren, 17 jongens en 18 meisjes. Er was internationaal nog weinig bekend over hoe jongeren suïcidale gedachten uiten aan hun omgeving, en wat de verschillen hierin zijn tussen jongens en meisjes. De bevindingen kunnen naasten en professionals helpen om het gesprek aan te gaan en hulp te bieden.
Uit het onderzoek bleek dat jongens over het algemeen later beginnen te praten over hun suïcidale gedachten, dichter bij de zelfdoding. Ook gebruikten jongens humor in hun suïcidale communicatie, waardoor het voor naasten moeilijk te duiden was. Meisjes maakten hun suïcidale gedachten over het algemeen eerder kenbaar, en waren in hun communicatie meer gericht op steun zoeken en coping. De bevindingen zijn gepubliceerd in PLOS ONE, een internationaal wetenschappelijk tijdschrift. U kunt het onderzoek hier vinden (https://www.ad.nl/gezin/onderzoek-jongens-en-meisjes-communiceren-anders-over-suicidale-gedachten~a46b0f48/)
- Landelijke enquête nabestaanden na zelfdoding van een dierbare
Om de behoeften van nabestaanden beter in kaart te brengen is er een landelijke enquête ontwikkeld waarmee we zicht willen krijgen op de geboden hulp, steun en zorg in de periode na het overlijden. Het initiatief hiervoor is genomen door de nabestaandenorganisaties Stichting Aurora, Rogier Hulst Foundation, Stichting Zorg & Zelfdoding en de Ivonne van de Ven Stichting. Zij hebben hun krachten gebundeld met onder andere 113 Zelfmoordpreventie en Slachtofferhulp Nederland. Samen hopen we zoveel mogelijk nabestaanden in Nederland te bereiken. Helpt u mee?
Het maakt niet uit of u recent iemand bent verloren of lange tijd geleden, op wat voor manier dit is gebeurd, of wat je relatie met de overleden persoon was. Alle reacties nemen we mee in onze plannen om de ondersteuning voor nabestaanden te verbeteren. De ondersteuning van nabestaanden na het overlijden van een dierbare door zelfdoding verdient namelijk meer aandacht.
De vragenlijst voor nabestaanden is via onderstaande link in te vullen: