Wereld Suïcide Preventie Dag 2020

Wereld Suïcide Preventie Dag 2020

Vandaag wordt wereldwijd stilgestaan bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord en hun naasten en betrokkenen.

Wereldwijd staan we stil bij alle mensen die zijn overleden door zelfmoord, mensen die een poging hebben overleefd, familie, vrienden en alle anderen die door zelfmoord geraakt zijn. Samen doorbreken we het stigma, zodat we elkaar kunnen helpen een wereld zonder zelfmoord mogelijk te maken. Dit is belangrijk, want het thema ‘zelfmoord’ wordt nog lang niet altijd besproken, terwijl dat essentieel is voor het voorkomen ervan.

Het Noordhollands Dagblad plaatste eerder deze week het verhaal van Nanette Waterhout,

’Lange tijd zweeg ik over mijn suïcidale gedachten’. Nu weet Nanette hoe ze moet bijsturen en heeft ze steeds meer regie over haar psychische kwetsbaarheid, https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20200907_14065608

Harderwijk krijgt met het eerste Suïcide Preventie Centrum van Nederland een ‘uniek en laagdrempelig loket’.

In Harderwijk moet dit jaar het eerste Suïcide Preventie Centrum van Nederland komen. Een loket waar iedereen met vragen omtrent suïcide terecht kan. ,,Uniek in Nederland’’, zegt forensisch arts Onno Sijperda. Het centrum richt zich op de Noord-Veluwe, maar de initiatiefnemers Jeannette Pullen en Koos de Boed, willen ook in andere gemeenten in het land centra realiseren.

Lees hierover meer via, https://www.destentor.nl/veluwe/harderwijk-krijgt-met-het-eerste-suicide-preventie-centrum-van-nederland-een-uniek-en-laagdrempelig-loket~ab2552ba/

Wat wordt er georganiseerd?

In het licht van Wereld Suïcidepreventie Dag organiseert RINO Amsterdam in samenwerking met o.a. 113 Zelfmoordpreventie het congres Suïcidepreventie: van goedbedoelend naar professioneel. 

Het congres staat geheel in het teken van het opleiden van GGZ-professionals die in hun werkveld te maken kunnen krijgen met suïcidaliteit en suïcidepreventie. Verschillende experts zullen gedurende het congres deze GGZ-professionals voorzien van actuele kennis en praktische vaardigheden, zodat zij sneller kunnen signaleren, het gesprek over zelfdoding aandurven te gaan en weten aan te sluiten bij de gevoelens van cliënten, familieleden en nabestaanden.

Naast workshops zullen er ook verschillende keynote speakers zoals staatssecretaris Paul Blokhuis spreken tijdens het congres.

Bezoek de website voor meer informatie en om je in te schrijven!

Livestream Doodzonde documentaire en talkshow met keynotespeakers en tafelgasten.

Zelfmoord is geen gemakkelijk onderwerp en er rust nog steeds een taboe op. In de talkshow ‘Doodzonde, Zelfmoord is Nooit Alleen gepresenteerd door Turning PointStudio Noodzaak en 113 Zelfmoordpreventie zullen inspirerende tafelgasten, filmfragmenten en vooraanstaande keynotesprekers onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat niemand in eenzaamheid uit het leven stapt! Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zal live een introductie verzorgen.

Met bijdragen van o.a.:
Paul Blokhuis – staatssecretaris VWS,
Monique Kavelaars – voorzitter 113 Zelfmoordpreventie, 
Jacobine Geel – voorzitter GGZ Nederland,
Peter Dijkshoorn – kinder- en jeugdpsychiater en landelijke ambassadeur lerend jeugdhulpstelsel,
Engelhardt Robbe – (oud)bestuurder Deloitte,
De Nederlandse Spoorwegen, het onderwijs, naasten en familie en ervaringsdeskundigen. 

Wereld Suïcidepreventie Dag actie van zorginstelling Arkin.

GGZ instelling Arkin vraagt dit jaar alle behandelaren, patiënten en naasten een wit t-shirt te dragen, een geel lintje op te spelden en om 8 uur s ‘avonds een kaartje te branden. 

Organisatie Rogier Hulst: Lancering roman ‘Ondersteboven’ en hijsen vlag op vuurtoren van Noordwijk.

Organisatie Rogier Hulst zal op 10 september, op de vuurtoren van Noordwijk ter eren van Wereld Suïcidepreventie Dag een vlag worden gehesen. De vuurtoren, een symbool van zichtbaarheid zal op deze dag staan als een baken van bewustwording over suïcidepreventie.

Naast deze actie wordt ook de roman ‘Ondersteboven’ gelanceerd waarmee het kwetsbare verhaal wordt verteld van Merel, die haar leven probeert op te pakken na het verlies van zoon Davey. Het verhaal is prachtig opgeschreven door Annerieke de Vries en geïnspireerd door gebeurtenissen uit het leven van Astrid van Vugt, Caroline de Bes en de auteur.

De verkoop van ‘Ondersteboven’ begint op 10 september en is hier te bestellen.